Het komt steeds vaker voor en elke keer willen meer Nederlanders en Belgen hun geliefde huisdier meenemen op vakantie naar Spanje. Dat is tegenwoordig allemaal mogelijk maar men moet wel rekening houden met bepaalde wetten en regels die, ondanks dat men binnen de EU reist, toch anders kunnen zijn in Spanje. We beperken ons hieronder tot honden (perros) en katten (gatos) maar een fred (huron) zou ook mee mogen reizen naar Spanje.
Spanje is volgens velen een matig hondvriendelijk land, iets dat blijkt uit de jaarlijks meer dan 130.000 in de steek gelaten honden en katten maar ook de Spanjaard is steeds gekker op hun huisdier die met veel liefde (soms teveel) verzorgd wordt. Dat blijkt ook wel uit het enorme aantal dierenspeciaalzaken en dierenartsenpraktijkendie in Spanje te vinden zijn.
Accommodaties en restaurants
Er zijn steeds meer vakantiehuizen, pensions, campings (mits aangelijnd) en hotels te vinden waar men met een huisdier mag verblijven. In de meeste accommodaties dient men iets extra te betalen voor een verblijf met een huisdier en soms zijn er beperkingen zoals de grootte van een hond en de kilo’s.
Over het algemeen kan men zeggen dat het eten met een hond in een restaurant verboden is maar er zijn restauranteigenaren die daar geen problemen mee hebben. Op een terras zitten met een hond is doorgaans geen enkel probleem maar er zijn uitzonderingen waar een hond niet welkom is.
Strand en natuur
Honden zijn niet welkom op de stranden in Spanje tenzij het om een speciaal hondenstrand gaat waar er ook steeds meer van zijn te vinden in Spanje. Mocht je met een hond op het strand aangetroffen worden door de politie dan kunnen de boetesflink oplopen.
In de bergen en talloze natuurparken in Spanje mag je hond naar hartenlust rondrennen tenzij er uitdrukkelijk verbodsborden staan dat het niet is toegestaan.Leestip: Overzicht hondenstranden in Spanje (2019)
Vervoer
Reizen met de hond in het openbaar vervoer is bijna niet mogelijk in Spanje maar het wordt steeds beter. In sommige steden is het toegestaan om te reizen in het openbaar vervoer zoals stadsbussen en de metro maar ook daar zitten regels aan verbonden.
Zo mag dat alleen op bepaalde (buiten de spits) momenten op de dag en alleen achterin de bus of metro wagon. Honden moeten verplicht aan de riem zitten, een chip hebben en indien nodig een muilkorf dragen. Daarnaast mag er slechts één hond per reiziger in de bus of metro meereizen.
Het vervoer van huisdieren in de trein is ook beperkt. Het vervoer in AVE, lange afstand, Avant, conventionele middellange afstand, Cercanías en Feve-treinen is beperkt tot kleine huisdieren, zoals honden, katten, fretten en niet-pluimvee. Het huisdier moet voldoen aan de hygiënische voorwaarden en de documentatie hebben in overeenstemming met de geldende wetgeving. Er mag slechts één huisdier reizen en deze moeten discreet bij de passagier in de trein zitten/liggen en geen andere passagiers “lastig vallen”.
Bij vervoer in de auto moet de hond op de achterbank een speciale hondengordel dragen of achter een rek in de kofferruimte zitten, wel of niet in een vervoersbox of draagtas. Honden mogen niet te lang in de snikhete zon in de auto gelaten worden. De politie heeft het recht op te treden om de gezondheid van de hond niet in gevaar te brengen.
Spaanse taxirijders kunnen honden weigeren in hun taxi. Dat geldt uiteraard niet voor blindegeleidehonden.
Als men met het vliegtuig reist moet 24 uur van tevoren gemeld worden dat er een hond mee wordt genomen. Niet alle luchtvaartmaatschappijen staan het reizen met huisdieren in de cabine of laadruim toe. Zie de websites van de vliegmaatschappijen voor meer tekst en uitleg.
Identificatie
Een hond of kat heeft een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip (standaard wordt de ISO microchip 11784/11785 ingebracht) en het bewijs van inenting tegen rabiës. Tevens is er ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen.Leestip: Verplichtingen met een hond in Spanje
Gezondheid
Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiësvaccinatie). De geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin (1-3 jaar). Let op: de chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht (op dezelfde dag mag).
Er zijn in Spanje geen verplichte aanvullende behandelingen vereist. Honden en katten hoeven in Spanje niet in quarantaine.
Spanje is een risicogebied, een hond of kat kan tijdens de vakantie ziek worden als gevolg van teken- of insectenbeten. Er bestaan voldoende preventieve maatregelen. Neem hierover ten minste 4 weken voor vertrek contact op met de dierenarts.
De temperatuur kan in Spanje flink oplopen in de zomer. Een hond kan daardoor snel oververhit raken. Zorg dus altijd voor voldoende water en afkoeling.
Verboden honden
De HR-honden of Hoog Risico Honden hebben in Spanje de naam “potencialmente peligrosas” (PPP) gekregen en er zijn verschillende regels aan gebonden.
Voor Spanje zijn PPP honden die van de rassen: Pitbull, Dogo Argentino, Rottweiler, American Staffordshire terriër, Fila Brasiliero, Tosa Inu en Akita Inu.
Waar in Nederland gesproken wordt over het vrijstellen van honden met een stamboom is dat in Spanje niet het geval. In de Spaanse wet staat “dieren die niet tot een van de genoemde rassen behoren maar wel aan alle of meeste van de volgende kenmerken voldoen” vallen ook onder deze wet. Deze kenmerken zijn:
- Alle honden met een krachtig, robuust uiterlijk en sterk ontwikkelde spieren, een atletische bouw en kracht en uithoudingsvermogen
- Karakteristiek temperament en een hoge marktwaarde
- Kortharig
- Borstomvang tussen 60 en 80 cm, schofthoogte tussen 50 en 70 cm en gewicht boven de 20 kilo
- Groot, rechthoekig hoofd met brede schedel en sterk ontwikkelde wang- en kaakspieren, grote en sterke kaken en grote en krachtige muil
- Brede, gespierde en korte nek
- Brede en gespierde borst, met goed ontwikkelde ribben en een gespierd lichaam
- Parallelle, krachtige en gespierde voorbenen en zeer gespierde achterbenen.
Het wordt aangeraden contact op te nemen met de ambassade indien je een van deze honden mee wilt nemen.
De maanden juli en augustus worden volgens de Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) warmer dan normaal. Deze vrijdag 21 juni om 17.54 is het begin van de meteorologische zomer waarbij de temperaturen waarschijnlijk zo’n 0,6 graden hoger zullen zijn dan het gemiddelde tussen 1981-2010 maar minder warm dan tussen 2015-2017.
De lente is deze vrijdag officieel voorbij waarbij deze droger was dan normaal met 15% minder neerslag en gemiddeld 174 liter/m2 in Spanje. De lente van 2018 was juist weer de natste lente sinds dat men met het bijhouden van de temperaturen is begonnen.
De kranten schrijven over een mogelijke eerste hittegolf in Spanje begin volgende week maar de Aemet wil zo ver nog niet gaan. De Spaanse weerdienst waarschuwt wel voor mogelijke weeralarmen vanwege extreem hoge temperaturen op diverse plaatsen in Spanje maar wil nu nog niet spreken van een hittegolf.
Bron: SpanjeVandaag