Het sinterklaasfeest in Spanje

sinterklaasfeest-in-spanje

”Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan…” We zijn ermee opgegroeid maar inmiddels weten de volwassen lezers wel dat dit een fabeltje is. Sinterklaas komt niet uit Spanje en hij woont daar ook niet. Het Sinterklaasfeest wordt daarnaast ook helemaal niet gevierd in Spanje en de Spaanse kinderen weten niet eens wie deze goed heilig man is, immers de kado’s krijgen ze van de Driekoningen op 6 januari. Maar wat als je Nederlands bent en in Spanje woont maar toch de Sinterklaastraditie wilt overbrengen op je kinderen? Bij deze een kort lijstje waar je leuke kado’s kunt kopen, waar pepernoten en chocoladeletters te krijgen zijn en waar je eventueel een Sinterklaas kunt zien … in Spanje!

Over een maand op 5 december is het in Nederland en België weer tijd voor het Sinterklaasfeest waarbij de kinderen weer hun kado’s in ontvangst mogen nemen van de Sint en de, tja mogen we het hier schrijven, zwarte pieten of kleurenpieten of hulp pieten of gewoon pieten! Feit is dat het een pure Nederlandse/Belgische traditie is die zeker niet verloren moet gaan.

Als je als Nederlandse of Belgische ouders in Spanje woont en je op kind(eren) toch de Sinterklaastraditie wilt overbrengen dan heb je het soms erg moeilijk. Zo wordt Sinterklaas niet gevierd op school, zijn er geen surprise middagen en wordt er vaak geen Sinterklaasfeest gehouden in huis.

Warenhuizen en speelgoedwinkels

Het Sinterklaasfeest begint natuurlijk met de kado’s. Waar kun je in Spanje leuke geschenken vinden voor je kinderen. Er zijn natuurlijk een veelvoud aan winkels te bedenken waar je naartoe kunt gaan maar wat als je nu niet teveel geld wilt uitgeven en toch iets leuks wilt kopen.

Naast de gebruikelijke speelgoed winkels, die er steeds minder zijn, kun je ook speelgoed kopen bij de grote warenhuizen zoals de El Corte Inglés en bij de zogenaamde mega-supermarkten zoals de Carrefour of Alcampo. Let wel, deze winkels beginnen vaak pas ergens half december (al wordt dat steeds eerder) met het uitstallen van gangpaden vol speelgoed. Dat is dan wel voor de Kerst en voor Driekoningen bedoeld.

Hebbedingetjes bij Ale-hop en Natura

Naast deze grote warenhuizen en mega-supermarkten zijn er nog vele andere winkels te bedenken voor leuke kado’s. Enkele van hen zijn vrij nieuw zoals de Ale-Hop winkels die steeds meer te vinden zijn in Spanje. Deze kleurige winkels met leuke, originele en vaak goedkope hebbedingetjes herken je aan de Friesche koe die trots bij de ingang staat. Eenmaal binnen moet je goed oppassen dat je niet teveel koopt want het ziet er allemaal erg leuk uit.

Lees meer over de Ale-Hop winkels in ons eerder geplaatste artikel over het fenomeen van deze Spaanse winkels. De Spaanse winkels van Natura zijn ook overal in Spanje te vinden en ook zij hebben leuke hebbedingetjes, originele kado’s en van alles en nog wat. Leer in ons verhaal meer over de Natura winkels.

Origineel en leuk bij Flying Tiger

Naast de Ale-Hop winkels zijn er in Spanje ook steeds meer winkels te vinden van het Deense concern Flying Tiger Copenhagen (voorheen Tiger). In deze kleurige winkels kun je werkelijk de meest originele kado’s vinden voor weinig geld. In Spanje zijn de Flying Tiger winkels al overgegaan op de Kerstgeschenken maar dat wil niet zeggen dat er niet iets leuks te vinden is. Een bezoekje aan deze winkels, die overigens ook in Nederland en België te vinden zijn, is een genot voor het oog en net zoals bij de Ale-Hop winkels moet je oppassen dat je niet teveel mee naar huis neemt.

Ben je fan van de Scandinavische spulletjes, dan kun je natuurlijk ook altijd terecht bij een van de vele Ikea winkels in Spanje. Er zijn er genoeg te vinden al zul je in sommige gevallen wel even een uurtje ofzo in de auto moeten zitten om een Ikea te bezoeken. PS ze hebben bij deze winkels ook (karamel)stroopwafels te koop.

Technologie van de Media Markt

Wil je liever iets technologisch zoeken voor je kind dan kun je terecht bij onder andere de Media Markt. Deze Duitse winkels zijn overal in Spanje te vinden en hebben vaak speciale aanbiedingen. Zo doet de Media Markt in Spanje actief mee met de zogenaamde “Black Friday”, een Amerikaanse traditie op de dag na Thanksgiving waarbij er vele kortingen zijn op computers, laptops, smartphones, televisies, nintendo’s etc. Die kortingen gelden dan wel maar op een dag wat dit jaar op 24 november is, precies op tijd voor het Sinterklaasfeest dus.

Online via Amazon

Ben je niet vies van online shoppen dan kun je in Spanje goed terecht bij Amazon, het grootste online warenhuis van de wereld. In tegenstelling tot Amazon in Nederland kun je in Spanje zo’n beetje alles kopen, van technologie, informatica tot speelgoed en kleding. Er is ontzettend veel keuze aan spullen en als je Prime lid bent  dan worden veel artikelen gratis de dag na bestelling (indien mogelijk) thuisbezorgd, indien gewenst in een anonieme doos en ingepakt en al. Absoluut een aanrader als je nog even snel iets wilt kopen omdat je te laat was dit jaar met de echte inkopen te doen.

Daarnaast doet Amazon ook zeer actief mee met de “Black Friday” aanbiedingen dag, dit jaar op vrijdag 24 november. Overigens kun je ook bij het Nederlandse Bol.com online kado’s kopen en sturen zij veel van de artikelen op naar Spanje, iets wat natuurlijk wel iets langer zal duren. Dan heb je ook nog de Chinese online winkel Alibaba waar alles te koop is. Het probleem bij deze online warenhuisketen is dat het verzenden vaak lang duurt dus je moet op tijd bestellen.

Lekker Nederlands bij de Hema

Degene die in of in de buurt van Madrid of Barcelona wonen kunnen naast de eerder genoemde winkels ook naar de Hema gaan. Er zijn er vijf te vinden in Madrid en vier in Barcelona. De Hema heeft natuurlijk verder geen tekst en uitleg nodig maar let wel op dat de winkels niet precies hetzelfde zijn als in Nederland.

Naast speelgoed, schrijfwaren en kleding zijn er bij de Hema in Spanje ook zoetigheden en lekkernijen te vinden waaronder ook chocolade letters, chocolade munten en pepernoten (op de verpakking van de Hema staat in het Spaans: galletitas de especias). Als je naar de Hema in Barcelona in de Calle de Portaferrissa gaat heb je geluk want schuin tegenover de Hema vind je daar de eerder genoemde Flying Tiger Copenhagen winkel, twee vliegen in één klap dus (drie als je ook nog de Ikea bezoekt haha).

Ook bij de Lidl en Aldi

De Lidl en Aldi zijn natuurlijk supermarkten maar naast de gebruikelijke supermarkt producten verkopen ze ook andere non food artikelen die elke week veranderen. Tijdens de verkoop rond de feestdagen, en daar begint men in Spanje erg vroeg mee, hebben ze speciale aanbiedingen die makkelijk als Sinterklaas Kado gegeven kunnen worden. Zeker eens de moeite waard dus om langs te gaan, als is het maar voor de Kerststol en speculaas die ze er verkopen.

Goedkoop bij de Chinees

Je kunt er in Spanje niet meer omheen en in elke stad of dorp is er wel een te vinden, de Chinese winkels of zoals ze in Spanje noemen, “los Chinos”. Vroeger had men in Spanje de 100 peseta winkels maar die zijn sinds de invoering van de euro uit het Spaanse straatbeeld verdwenen. Tijdens de laatste crisisjaren vond er echter een “boom” plaats van Chinese winkels, die van klein in de steden tot enorm groot bij de winkelgebieden te vinden zijn.

MercaAsia, El Corte Chino, MegaAsia, MerCasa etc. ze zijn er in vele soorten en maten van erg groot naar erg klein. Al zijn de artikelen die ze hier verkopen niet van de beste kwaliteit en zullen ze niet altijd lang meegaan, toch zijn er leuke en vaak originele kado’s te vinden die je nergens anders zult zien. Laat je verrassen door de hoeveelheid producten die ze in de (altijd naar plastic ruikende) winkels verkopen.

Chocoladeletters en pepernoten

Geen enkel Sinterklaasfeest is compleet zonder de chocoladeletters, pepernoten, amandelstaven en strooigoed. Nu zul je dat natuurlijk niet in de Spaanse supermarkten vinden dus ben je genoodzaakt naar een Nederlandse winkel te gaan of deze online te kopen bij een internetwinkel. Een van deze online shops is de Dutch Expat Shop waar je veel Sinterklaas lekkernijen kunt vinden die daarna overal in Spanje verstuurd kunnen worden. De Super Lekker winkel in Barcelona heeft tevens een online winkel waar je de Sinterklaas specialiteiten kunt vinden. Dan heb je ook nog de Appie Hein online supermarkt die de artikelen overal naartoe stuurt.

Naast deze online winkels heb je dan nog de Nederlandse supermarkten die in Spanje te vinden zijn zoals omschreven in ons artikel over de Nederlandse winkels in Spanje. Om er maar een paar te noemen: SuperContent aan de Costa Blanca, Attent Holandes aan de Costa del Sol en Supermercado Diferente aan de Costa Blanca. Klik hier voor een uitgebreider overzicht. Daarnaast heb je dus ook de eerder genoemde Spaanse Hema winkels waar diverse Sinterklaas lekkernijen te vinden zijn, maar dan alleen in Madrid en Barcelona.

Sinterklaasmiddagen

Ondanks het feit dat de Sint rond zijn verjaardag Spanje heeft verlaten om naar Nederland te gaan voor de Nederlandse kinderen zijn er toch ook Sinterklazen te vinden in Spanje. Zo zijn er verschillende Nederlandse clubs en verenigingen in Spanje die een speciale Sinterklaas middag of avond organiseren, leuk voor groot en klein natuurlijk. Er zijn Nederlandse clubs te vinden aan de Costa Brava, Barcelona, Costa Dorada, Costa Blanca, Costa del Sol, Canarische Eilanden en op Mallorca.

Buiten de Nederlandse verenigingen en clubs zijn er ook veel bars en restaurants van Nederlandse eigenaren die een Sinterklaasfeestje organiseren. Deze zijn dan meestal gelegen in die delen waar veel Nederlanders woonachtig zijn of waar veel Nederlanders in de winter op bezoek komen. Het is vaak erg gezellig tijdens een Nederlandse feestje in een van deze bars of restaurants ergens in Spanje (zijn er getuigen?).

Gedichten

Een ander probleem zijn de gedichten. Schrijf je deze in het Nederlands of in het Spaans. Uiteraard is het maken van een gedicht in het Nederlands veel makkelijker voor de meeste Nederlanders dan in het Spaans maar je kind gaat wel in Spanje naar school dus is dat laatste wellicht wel een mogelijkheid. Je moet wel goed Spaans beheersen om een Spaans gedicht te schrijven. “Sint zat op de daken een potje te schaken” klinkt natuurlijk niet helemaal hetzelfde in het Spaans “San Nicholas se sentó en los tejados con una partida de ajedrez” of “De Sint zat te denken wat hij jou moest schenken” in het Spaans “San Nicholas estaba pensando en lo que le debe dar”. Tips voor leuke Nederlandse gedichten kun je op deze pagina vinden, voor het geval je het dichten vergeten bent.

Kinderen

Zo zie je maar weer. Sinterklaas komt uit Spanje maar de Spanjaarden vieren geen Sinterklaasfeest aangezien zij het Driekoningenfeest hebben wat voor de Spaanse kinderen het hoogtepunt van het jaar is. Nederlandse kinderen in Spanje kunnen dus erg veel geluk hebben met de kado’s die ze wellicht krijgen met Sinterklaas, met de Kerst, met Driekoningen, met de verjaardag en als ze geluk hebben ook nog eens op de naamdag. Wat ga jij dus doen deze Sinterklaas met je kind? Wel of geen Sinterklaasfeestje en hoe dan?

Bron: Spanje Vandaag

Nieuwsbrief

[/db_pb_signup]