Komen er vervroegde verkiezingen in Spanje?

komen-er-vervroegde-verkiezingen-in-spanje

MADRID – Volgens de Podemos-partijleider Pablo Iglesias zal het niet meer lang duren voordat er algemene verkiezingen zullen plaatsvinden. Dat is de enige conclusie die de leider van de linkse partij kan trekken nu de Catalaanse partijen ERC en PDeCAT hun steun voor de staatsbegroting hebben ingetrokken. Dat deden beide partijen vanwege het proces van de in voorarrest zittende voormalige Catalaanse politici.

In juni van dit jaar werd de nu voormalige premier Rajoy en zijn Partido Popular regering naar huis gestuurd na een motie van wantrouwen die gewonnen werd door de PSOE-partij en de nieuwe premier Pedro Sánchez.

Dat kon de PSOE toen voor elkaar krijgen met o.a. de steun van Unidos-Podemos en de Catalaanse partijen ERC en PDeCAT. Het was en is nog steeds een zwakke coalitie waarbij Pedro Sánchez nu alleen een overeenkomst wist te sluiten met Unidos-Podemos om de staatsbegroting 2019 rond te krijgen.

Volgens Pablo Iglesias van Podemos lijkt het er nu echter op dat die staatsbegroting niet door zal gaan omdat de benodigde stemmen van de Catalaanse ERC en PDeCAT partijen niet meer mogelijk zijn. Afgelopen vrijdag besloot de openbare aanklager namelijk de in voorarrest zittende voormalige Catalaanse politici te berechten voor rebellie, ongehoorzaamheid en misbruik van gelden en hoge celstraffen te eisen.

Als de staatsbegroting van de PSOE en Pedro Sánchez niet door kan gaan dan zit er niets anders op dan vervroegde verkiezingen, iets wat door de oppositiepartijen PP en Ciudadanos al maanden geroepen wordt. De PSOE besloot na de motie van wantrouwen echter om het huidige ambt tot 2020 af te maken en dan naar de stembus te gaan.

De Podemos-leider zegt dat men de realiteit dient te accepteren en vervroegde verkiezingen een van de scenario’s is. Iglesias sluit niet uit dat na mogelijke verkiezingen zijn partij bereid is om samen met de PSOE en zelfs Ciudadanos een coalitie aan te gaan om een regering te vormen.

Bron: Spanje Vandaag

Nieuwsbrief

[/db_pb_signup]