Wil je in Spanje naar de Nederlandse televisie kijken? Dan kun je op deze pagina informatie vinden over het ontvangen van Nederlandse tv zenders via de satelliet.

Benodigdheden

Je hebt een receiver (wordt ook wel ontvanger, tuner of decoder genoemd) nodig, een satellietschotel en een abonnement van Canal Digitaal.

Receiver

Er zijn twee receivers op de markt: met of zonder kaartlezer. Als je gratis zenders wilt ontvangen zoals BVN en Nederlandse regionale omroepen, is een receiver zonder kaartlezer voldoende. Als je zenders als Nederland 1, 2, 3, RTL 4, 5, 7, 8, SBS6, Veronica en Net 5 wilt ontvangen, dien je een receiver met Seca Codeersysteem kaartlezer aan te schaffen. Je hebt namelijk een smartcard nodig van Canal Digitaal om deze zenders te kunnen ontvangen. Het is in dit geval verstandig om een door Canal Digitaal gecertificeerde satellietontvanger aan te schaffen. Kijk hier voor meer info over gecertificeerde satellietontvangers.

Satellietschotel

De satellietschotel ontvangt het signaal van een satelliet. Als je in Zuid-Spanje bent, dan is het verstandig om een satelliet aan te schaffen van 60 cm (of groter). De belangrijkste satellieten in Europa zijn:

  • Astra 1: Met als positie 19 graden Oost. Hierop zijn de zenders als Nederland 1, 2, 3, RTL 4, 5, 7, 8, SBS6, Veronica en Net 5 te ontvangen.
  • Astra 2: Met als positie 28,2 graden Oost. Hierop zijn veel Engelse zenders te ontvangen zoals BBC en ITV.
  • Astra 3: Met als positie 23,5 graden Oost. Hierop zijn Nederlandse regionale zenders en thema zenders van Canal Digitaal (zoals E! Entertainment, Consumenten 24, NostalgieNet, Humor tv en Discovery Science

Het is tegenwoordig ook mogelijk om met bepaalde schotelantennes drie verschillende satellieten Astra 1, Astra 2 en Astra 3 te gelijk te ontvangen.
Let op: als je de satelliet bevestigt, mogen er geen obstakels (zoals een boom of gebouw) staan tussen de satelliet en de satellietschotel.

Canal Digitaal

Je kan bij Canal Digitaal verschillende soorten abonnementen afsluiten met uiteenlopende tv zenders. Je moet wel een adres in Nederland hebben, want de signalen van Canal Digitaal zijn eigenlijk alleen voor Nederland bedoeld.

Tips

Het laatste nieuws over satelliet televisie kun je vinden op satellite magazine