Tweede huis in Spanje

tweede-huis-in-spanje

Veel Nederlanders overwinteren in Spanje; bij het vallen van de eerste herfstbladeren vertrekken ze naar het zonnige zuiden. Wie dit ook graag wil koopt het beste een tweede huis in Spanje. Houd hier wel rekening met de bijkomende kosten, naast de koopsom.

De gemiddelde woningwaarde in Spanje ligt lager dan in Nederland. Voor een Nederlandse woning betaal je in 2019 gemiddeld €230.000. In Spanje ligt het gemiddelde op €155.000. Het gaat hier echter om normale woonhuizen, geen landhuizen of vakantievilla’s. Kijk je in die richting, dan beginnen de prijzen vanaf een half miljoen.

De prijs van een tweede huis is ook afhankelijk van de locatie. Een appartement in Lloret de Mar moet gemiddeld €300.000 opleveren.  In een minder bekende plaats aan de Costa Brava betaal je voor een woonhuis ongeveer €200.000. In het binnenland zijn de woningen nóg goedkoper, voor een opknapper betaal je amper €10.000.

Overdrachtsbelasting en makelaarskosten

Bij aankoop van een bestaande woning betaal je tussen de 8% en 11% overdrachtsbelasting (ITP). Bij nieuwbouw betaal je 7% btw. Je betaalt nooit overdrachtsbelasting en btw samen: het is óf het één óf het ander. Als koper betaal je in Spanje geen makelaarskosten, deze komen voor rekening van de verkoper.

Nog meer bijkomende kosten

Naast bovenstaande kosten krijg je bij aankoop van een tweede huis in Spanje te maken met notariskosten (0,6% – 1%) en inschrijvingskosten (0,3% – 0,7%). De onroerendzaakbelasting komt jaarlijks terug en bedraagt 0,4% tot 0,8% van de woningwaarde. Daarnaast krijg je te maken met patrimonio (jaarlijkse belasting) van 0,2% tot 0,3% en huurwaardeforfait (2%).

Uiteraard zijn bovenstaande kosten exclusief water en elektra, verzekeringen en reinigingsheffing.

Het afsluiten van een hypotheek

Heb je geld nodig voor de aankoop van een tweede woning in Spanje? De meeste mensen sluiten hier een hypotheek voor af. Houd bij het afsluiten van een hypotheek rekening met extra bijkomende kosten. Bij inschrijving van een hypotheek betaal je belasting. Daarnaast krijg je te maken met (extra) notariskosten en bemiddelingskosten.

Lukt het niet om een hypotheek voor een tweede woning af te sluiten? Een persoonlijke lening kan ook: vaak is dit voldoende voor de aanschaf van een goedkopere Spaanse woning. Ook ideaal voor de financiering van een verbouwing, iets waar je bij een woning vaak tegenaan loopt.

Tips bij aankoop van de tweede woning

Wie het zo goedkoop mogelijk wil houden, kiest bij voorkeur voor een woning in het binnenland. Opknappers zijn spotgoedkoop maar vragen natuurlijk wel om een verbouwingsinvestering. Voordeel hiervan is dat er niet direct haast is met de verbouwing: dit geeft een leuk doel. Let ook op met de aankoop van een woning die in bezit is van een Spaanse bank. Dit betreft veelal uitgeleefde woningen die zeer lang leegstaan.

Is de woning bedoeld voor de verhuur (vakantiewoning), dan is het beter om deze via een makelaar of verhuurservice aan te kopen. Deze kan gelijk helpen met sleutelbeheer en de verhuur van de vakantiewoning.

Last but not least: ga altijd zelf op pad. Koop geen woning op afstand maar plan een bezichtiging.

Bron: InSpanje

Nieuwsbrief

[/db_pb_signup]