Uiteenlopende temperaturen in Spanje

uiteenlopende-temperaturen-in-spanje

Middenin de winter kan het in Spanje erg koud zijn maar tegelijkertijd ook erg warm. Dat wil zeggen, Spanje is een groot land met verschillende klimaten waarbij het langs de Middellandse Zee en uiteraard op de Canarische Eilanden veel aangenamer is wat betreft aangename temperaturen dan in het midden of noordwesten en noorden van Spanje.

De eerste 2 dagen van het jaar was het op sommige plaatsen erg koud terwijl de temperatuur op andere plaatsen flink opliep tot lenteachtig weer. Uiteraard moet men bij het onderstaande rekening houden met de dag- en de nachttemperatuur maar er zijn grote verschillen, aldus de gegevens van de Spaanse weerdienst Aemet.

Koud

Donderdagmorgen 3 januari werd er om 8.40 uur een minimum temperatuur gemeten van -10 graden in de gemeente Molina de Aragón (Guadalajara) terwijl het de dag daarvoor op 2 januari daar ook al -9,2 graden was om 8.10 uur ‘s-morgens. Donderdagmorgen werd het in de gemeente Navascués (Navarra) om 7.50 uur -9,8 graden.

Ook in de Puerto El Pico (Ávila) werd het donderdagochtend koud met -9,3 graden om 8 uur ‘s-morgens terwijl het in Valderredible (Cantabrië) -9 graden werd om 8.40 uur.

Er waren echter nog meer plaatsen waar het erg koud was donderdagochtend zoals Ucero (Soria) met -8,6 graden om 9 uur, Sardón de Duero (Valladolid) met -8,6 graden om 8.40 uur en Aranda de Duero met -8,5 graden om 8.40 uur.

Warm

Als we kijken naar de warme temperaturen dan kunnen we zeggen dat de provincie Málaga de hoogste temperaturen heeft de eerste dagen van dit nieuwe jaar. Zo werd het op woensdag 2 januari om 14.30 uur in Torremolinos maar liefst 25 graden terwijl het kwik op 1 januari in Vélez-Málaga naar 24 graden steeg om 12.50 uur en in de haven (puerto) van Málaga op 2 januari naar 23,4 graden om 14.10 uur.

De hoogste temperaturen van heel Spanje werden echter gemeten op de Canarische Eilanden zoals op 1 januari in La Aldea de San Nicolás (las Palmas) om 11.20 uur 25,6 graden en het vliegveld van Tenerife om 13.50 uur 25,1 graden.

Ook op 3 januari was het warm op de Canarische Eilanden zoals de 23,3 graden in Vallehermoso (Tenerife) om 13.50 uur, de 22,5 graden om 14.30 uur in Adeje op Tenerife en de 22,2 graden om 10.30 uur in Mogan op Gran Canaria.

Weekend van Driekoningen (voorspelling)

Volgens de Spaanse weerdienst Aemet zal het dit feestweekend alleen nog maar kouder gaan worden en hebben 19 provincies een weeralarm gekregen voor extreme weersomstandigheden. Zo wordt het op veel plaatsen koud en heeft men ook last van mist waardoor er gevaarlijke weersomstandigheden kunnen ontstaan (gladde wegen). Dat geldt dan hoofdzakelijk voor het midden en noorden van het land.

Op vrijdag 4 januari werden er in Cantabrië, Guadalajara, Soria, Valladolid, Navarra, Ávila, Segovia en Burgos al temperaturen gemeten tussen de -9,2 en -10,9. Die temperaturen werden tussen 07.50 en 9 uur ‘s-morgens gemeten. Verwacht wordt dat het dit weekend op zaterdag 5 en zondag 6 januari alleen nog maar kouder zal worden.

Uiteraard geldt deze voorspelling niet voor de plaatsen langs de Middellandse Zeekust aangezien daar het weliswaar koud kan zijn (zelfs rond het vriespunt) in de nachtelijke uren maar overdag men heerlijk kan genieten van de zon. De wind kan echter wel meer aanwezig zijn waardoor het koud kan zijn als men niet beschut in de zon zit.

Bron: SpanjeVandaag

Nieuwsbrief

[/db_pb_signup]