Vanaf april met de low cost hogesnelheidstrein van Madrid naar Barcelona

Low-cost-hoge-snelheidstrein-van-Madrid-naar-Barcelona

De Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe wil vanaf januari 2020 beginnen met de verkoop van treinkaartjes voor de AVE hogesnelheidstrein tussen Madrid en Barcelona en vice versa. Het gaat daarbij dan om de nieuwe low cost tarieven waarmee het goedkoper dan ooit tevoren is om met 300 km/uur tussen beide grote steden te reizen.

Weliswaar begint Renfe in januari met de verkoop van de lage tarieven treinkaartjes voor Spanje’s hogesnelheidstrein maar de eerste low cost treinen van de AVE zullen pas in april gaan rijden tussen Madrid-Barcelona-Madrid. De low cost naam van de AVE wordt EVA en de treinen zullen rood gekleurd zijn in plaats van de huidige witte AVE treinen.

De EVA treinen zijn minder luxe dan de AVE treinen en dat is met name te merken in de stoelindeling. Zo is de kans groot dat er geen rijen van twee stoelen (2+2) komen maar van 3+1 waardoor de capaciteit wat betreft te vervoeren passagiers met 30% toeneemt. Er zullen in plaats van 4 stoelen per tafel dan 6 stoelen per tafel zijn. Kaartjes moeten tussen de 20 en 25% goedkoper worden.

De AVE wordt veel gebruikt in Spanje en jaarlijks maken miljoenen reizigers gebruik van het netwerk van hogesnelheidstreinen in Spanje. Het voordeel is dat men met deze trein praktisch altijd in het centrum van de stad aankomt, dit in tegenstelling tot vliegvelden waarbij dat vaak 10 km of meer van het stadscentrum is.

Daarnaast rijden de AVE-treinen (in principe) altijd op tijd en brengen zij de passagiers snel en comfortabel naar hun bestemming. De AVE is echter niet voor iedereen weggelegd want echt goedkoop reizen is het niet. Daarom wil Renfe ook die mensen naar de hogesnelheidstrein lokken die het minder breed hebben.

Een andere reden dat Renfe een goedkope AVE of EVA wil introduceren voor december 2020 is dat rond die tijd andere aanbieders gebruik mogen gaan maken van het netwerk in Spanje vanwege de concurrentie.

De ‘low cost’ EVA treinkaartjes zullen in prijs goedkoper worden maar tegelijkertijd ook minder service bieden. Wil men meer dan moet men, net zoals bij luchtvaartmaatschappijen, bijbetalen.

Bron: SpanjeVandaag.com

Nieuwsbrief

[/db_pb_signup]