Voor velen is het de ideale vakantiebestemming. Dat de meeste mensen graag naar Spanje gaan, heeft vaak te maken met de temperatuur en het zonnige klimaat. Dat maakt Spanje zeer aantrekkelijk in de zomer, maar het is er ook heerlijk om te overwinteren.
Misschien vraag je je af hoe het komt dat Spanje zo’n heerlijk klimaat heeft. Gelukkig is daar een goede verklaring voor te geven. In de eerste plaats is het goed om te kijken naar de ligging van Spanje. Spanje is niet het enige land waar de gemiddelde jaartemperatuur altijd zo hoog blijft. Ook in andere zuidelijke landen van Europa, denk bijvoorbeeld aan Italië en Griekenland, is dit het geval. De landen liggen allemaal dichter bij de evenaar. Hoe dichter je als land bij de evenaar ligt, hoe warmer het zal worden. Houd er wel rekening mee dat Spanje verschillende klimaten kent. Zo is er langs de Atlantische kust in het noordwesten van het land een oceaanklimaat. Hier is het veel koeler en natter. Midden op de Spaanse hoogvlakte heerst een landklimaat en de meeste populaire vakantiegebieden liggen aan de Middellandse Zee en hebben dus een mediterraan klimaat.
Een feller schijnende zon
Doordat Spanje dichterbij de evenaar ligt, schijnt de zon er feller dan bijvoorbeeld in Nederland het geval is. Dit heeft hogere temperaturen tot gevolg. In de zomer kan het daardoor echt heet zijn. Het kwik bereikt er dan regelmatig waarden tussen de 40 en 45 graden. In de herfst en de winter blijft het lekker mild. Dan ligt de gemiddelde temperatuur vooral langs de Middellandse Zeekust rond de 20 graden. Ook zijn er meer zonuren. Dat de zon vaak lang en fel schijnt, is mooi als je een vakantie hebt gepland, maar het is ook verstandig je goed voor te bereiden op de hogere temperaturen dan je thuis gewend bent.
Tref de juiste voorzorgsmaatregelen
Dat het lekker warm is in Spanje is een voordeel. Het is echter wel ook belangrijk om goed op te letten. Zo moet je jezelf bijvoorbeeld wel goed beschermen tegen de zon met de juiste zonnebrandcrème. Probeer ook tijdens de heetste uren – tussen 11 en 15 uur uit de zon te blijven. Moet je om welke reden dan ook buiten zijn, zoek dan de schaduw op of de natuur. Schaduw van bomen is altijd koeler dan de schaduw van een parasol of schaduwdoek. Bovendien is het in de natuur of aan zee altijd een paar graden koeler dan in de bebouwde kom, waar de zon het asfalt, beton en stenen zo opwarmt, dat deze zelf ook warmte gaan uitstralen.
Daarnaast is het slim om te zorgen voor verkoeling met een goede airco.
Houd je met deze zaken rekening, dan kun je verder vooral genieten van de zon en hogere temperaturen.